Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Tuning Motor  (Read 336 times)

Robylup

• Fondator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Punto SX
    • 1242 cmc
Tuning Motor
« on: December 24, 2009, 02:34:31 AM »

Pt cei ce doresc o crestere in putere a motorului (pe benzina) cu pana la 20% (ceea ce prin chip, flash, etc. nu se poate realiza la motoarele pe benzina) la un pret foarte rezonabil, zic eu, va recomand B-TUNING E.C. din Ungaria, Loc. Szolnok la aprox. 110-120 km de Szeged. De asemenea produce si comercializeaza tobe sport din inox pt motociclete, scutere, etc. Tipul face astfel de tuning de 20 de ani pt tot felul de masini.Sau vazut la el chiulase de BMW, OPEL, LADA chiar si de DACIE 1310, aduse din Ungaria si din Romania.

Ce se face la o masina de strada pt ridicarea puterii cu 20% este: marirea evacuarii si admisiei atat in chiulasa cat si in galeriile de evac. respectiv admisie, usurarea si echilibrarea volantei, modificarea axelor /axei cu came si a ambreiajului cu placa de presiune totul cu un cost de pana la 420 Euro, totul dureaza cam 7 zile plus/minus. Daca se doreste o masina de raliu se mai modifica si restul motorului: biele, pistoane, etc.

Pt mai multe detalii, cei interesati, pot lua legatura cu el pe e-mail in romana (sotia lui stie romaneste)

Date de contact:

B-TUNING E.C.
dl. Borcsok Csaba
5000 Szolnok, Karinthy Frigyes ut 12
tel/fax 0036 56 422 331
E-mail: csabituning@yahoo.com

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
    • Scoala de soferi AutoEma Iasi
Re: Tuning Motor
« Reply #1 on: December 26, 2009, 01:02:17 AM »

Ceva detalii, persoane care au efectuat aceste modificari la ei, un dyno test cu masina inainte si dupa?

Din pacate caii putere nu cresc pe camp. "Pana in 420E", pentru o intreaga lista de modificari este extrem de putin, ceea ce ridica oarece semne de intrebare. Sau.. poate ar trebui sa o iau altfel. Vorbim aici de masini moderne, sau de cele din anii '80-'90.

Si totul devine si mai putin credibil, atat timp cat discutam de motoare aspirate. Pentru un motor aspirata este mai greu de a ridica caii putere si cuplul motor. De ce? Pentru ca nu prea ai de unde.

O crestere a cailor putere, inseamna obtinerea unei explozii mai puternice, respectiv introducerea in camera de ardere a unei cantitati mai mari de aer si totodata a unei cantitati crescute de combustibil.

20% este enorm, pentru un motor aspirat. O mare parte din modificarile listate, nu cresc propriu-zis caii putere, ci doar eficientizeaza lucrul mecanic si imbunatatesc fluxul de aer in si din motor.

Iar in fel, exemplu concret. Honda Typer-R, model 2007-2008, motor 2.0 aspirat, benzina 201CP stock, dupa o lista suficient de lunga, in care s-au operat de la modificare soft ECU cu unul custom, ambreiaj, admisie, evacuare, etc, toate piese race, de producator (nu home-made), a dus la o crestere a puterii undeva pe la 210CP. Cuplul a urcat ceva mai semnificativ parca, dar nu imi aduc aminte valoarea, si nici nu am timp sa caut listarile de la DYNO TEST. Si nu vorbesc din auzite, ci este o masina a unui amic, masina pe care am si condus-o in varianta stock.

Asadar, nu mai picati in plasa la toti cei care vin si va insiruie vrute si nevrute, chiar daca suna "profi".
Regula numarul 1 - caii putere nu cresc pe camp
Regula numarul 2 - motoarele aspirate se cresc greu in putere prin simplu fapt(tine de orele de fizica de la scoala) ca nu ai din ce

Robylup

• Fondator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Punto SX
    • 1242 cmc
« Reply #2 on: December 26, 2009, 01:24:34 AM »

@ Dozer sunt perfect de acord cu tine , la aspirate se ajunge foarte greu la o putere considerabila dupa tuning , ceea ce spun eu aici se facea la Fortus in Iasi in anii '80 ! Bunicul meu si-a dus Dacia 1300 din '79 cu un carburator dublu-corp si operatiile metionate mai sus de 45 de cai la 53 ,fiind fapt dovedit la Rar ! Acum o sa zici ca discuta despre motoare moderne si da e foarte posibil ce zic eu mai sus , un Punto cu acceiasi motorizare ca ale meu a ajuns de la 60 de cai cu ajutorul unei turbine si operatiilor de mai sus  la 142 de cai pe Dino  si mai este si "Stiloul" :D

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
« Reply #3 on: December 26, 2009, 08:53:59 AM »

Pai.... domnu`... o supraalimentare e altceva. Aspirata e aspirata... o supraalimentata e altceva. In primul tau mesaj nu pomeneai nimic de supralimentare la motoare.

Intrebare? Cum si-au dat seama cei de la RAR ca masina avea 53 de cai? Aveau cumva dyno in curte?

Inca odata repet, era vorba de benzinare aspirate.
O benzinara supralimentata, indiferent ca vorbim de turbochargher sau supercharger o duci urci mult mai usor la CP si cuplu.

Practic, discutia se rezuma la motoare aspirate sau motoare supralimentate, pentru ca nu conteaza combustilul, fie el benzina sau motorina(ne rezumam doar la cei doi combustibili).

La aspirata muncesti mult, si cam degeaba, fara sa simti foarte mult, la o supralimentata, o duci mult mai usor si mult mai sus.

A.. si inca o treaba de care nu trebuie sa uiti. Orice motor benzina aspirat, este comprimat. In momentul in care ii adaugi o supraalimentare, se cam impune sa-l decomprimi ;).

Robylup

• Fondator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Punto SX
    • 1242 cmc
« Reply #4 on: December 26, 2009, 11:37:08 AM »

Tot respectul @ Dozer , eu ti-am spus ce poate fii facut , eu vorbeam in general de aspirate , ca am pus si turbo in discutie  ,greseala mea . Da sa sti ca Rar-ul avea echipament mai bun in anii '80 decat acum  :D  , la tot ce se pune pe masina ai se face dino "din partea casei" . Si luand in calcul ca un kit de inductie PiperCross a urcat o masina din 69 la 72 , o evacuare marita Ragazzon + catalizator sport   a dus la 75  si o resoftare 78 . Mi se pare destul de usor si ieftin 8 caluti frumosi = 1000 euro . Oricum un simplu flashtuning prin care se schimba anumiti parametri nu o sa aduca performante aproape deloc pentru ca motorul este deja de ultima generatie si este foarte eficient la raportul cc/hp , de asta spun ca ai mai multa treaba  :lol:  ) toti se dadeau rotunzi dar nici unu nu dadea un argument . Cu respect @ Dozer !

mrx

• 4Hills
  • Ibiza Owner
« Reply #5 on: December 27, 2009, 06:32:51 PM »

deci comparand aspiratele cu celelalte, e mult mai convenabil sa te joci cu motoarele supraalimentate.
cu 1000 de coco te joci  ea cam in felul urmator: remapare, evacuare si admisie. luand in calcul un motor de sa zicem 1.9 tdi de 105cp ajungi sa ai 145cpsau ceva de genu', depinde de soft evacuare si admisie.
la aspirate la 1.6 benzina de exemplu facand toate astea de mai sus daca ajungi la 125cp poti sa te consideri fericit.

mie nu-mi pare un deal bun 1000 de euro pe 8 cai :geek:
Imi plimb in suturi cainele ... ca sunt un excentric!
putoare de 1.2 12v gri (clasic... nu???)

azorici

• 5Hills
  • www.luisse.ro
    • F I A T
    • Doblo
    • 85 CP
    • http://www.luisse.ro
« Reply #6 on: January 04, 2010, 06:33:41 PM »

Daca doriti sa cresti puterea prin chiptunning:

DELETED

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
« Reply #7 on: January 04, 2010, 06:36:25 PM »

Hai sa nu facem reclama gratuita altor firme, fara sa fie ceva si in beneficiul nostru. ;)

azorici

• 5Hills
  • www.luisse.ro
    • F I A T
    • Doblo
    • 85 CP
    • http://www.luisse.ro
« Reply #8 on: December 02, 2010, 09:52:09 AM »

florin23

• 1Hill
  • *
« Reply #9 on: December 23, 2010, 08:03:31 PM »

Daca tot vorbiti de tuning motor, ar fi bine sa fi facut voi insiva sau sa vi se fi facut la masini. Asa, din reviste, de pe net, din carti... toti suntem priceputi. Prefer experienta stiintei din carti, si stiu ce spun. :icon_twisted:

Eu chiar mi-am facut un flash tuning, care se simte, atat la consum, cat si la cuplu. Am facut un topic pe clubfiat.ro, daca vreti va puteti uita acolo. Am facut la Dimsport. :so:
Pages: [1]   Go Up