Ceva detalii, persoane care au efectuat aceste modificari la ei, un dyno test cu masina inainte si dupa?
Din pacate caii putere nu cresc pe camp. "Pana in 420E", pentru o intreaga lista de modificari este extrem de putin, ceea ce ridica oarece semne de intrebare. Sau.. poate ar trebui sa o iau altfel. Vorbim aici de masini moderne, sau de cele din anii '80-'90.
Si totul devine si mai putin credibil, atat timp cat discutam de motoare aspirate. Pentru un motor aspirata este mai greu de a ridica caii putere si cuplul motor. De ce? Pentru ca nu prea ai de unde.
O crestere a cailor putere, inseamna obtinerea unei explozii mai puternice, respectiv introducerea in camera de ardere a unei cantitati mai mari de aer si totodata a unei cantitati crescute de combustibil.
20% este enorm, pentru un motor aspirat. O mare parte din modificarile listate, nu cresc propriu-zis caii putere, ci doar eficientizeaza lucrul mecanic si imbunatatesc fluxul de aer in si din motor.
Iar in fel, exemplu concret. Honda Typer-R, model 2007-2008, motor 2.0 aspirat, benzina 201CP stock, dupa o lista suficient de lunga, in care s-au operat de la modificare soft ECU cu unul custom, ambreiaj, admisie, evacuare, etc, toate piese race, de producator (nu home-made), a dus la o crestere a puterii undeva pe la 210CP. Cuplul a urcat ceva mai semnificativ parca, dar nu imi aduc aminte valoarea, si nici nu am timp sa caut listarile de la DYNO TEST. Si nu vorbesc din auzite, ci este o masina a unui amic, masina pe care am si condus-o in varianta stock.
Asadar, nu mai picati in plasa la toti cei care vin si va insiruie vrute si nevrute, chiar daca suna "profi".
Regula numarul 1 - caii putere nu cresc pe camp
Regula numarul 2 - motoarele aspirate se cresc greu in putere prin simplu fapt(tine de orele de fizica de la scoala) ca nu ai din ce