Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Reglare faruri  (Read 3771 times)

Robylup

• Fondator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Punto SX
    • 1242 cmc
Reglare faruri
« on: December 24, 2009, 02:31:48 AM »

Sunt necesare o ruleta,o rigla, o creta, vreo 2 pietre si un set de chei in imbus. Se masoara 7.5 metri de la perete, se marcheaza aceasta distanta si se duce masina pana la cativa cm de perete. Acolo se marcheaza un punct ce reprezenta mijlocul masinii, va puteti folosi de emblema, se noteaza cu V, si inca 2 puncte din dreptul becurilor de faza mica (in centrul acestora), care se noteaza cu C. De corectitudinea marcarii punctelor farurilor pe perete tine reusita intregului proces. Din punctul V se va cobora o dreapta cam 15-20 de cm sau mai mult. Apoi se va cobora din dreptul fiecarui punct C 7.6 cm si se vor marca punctele noi. Cele 2 puncte nou obtinute se vor marca cu B. Apoi se vor uni printr-o dreapta. Daca ati marcat corect atunci distanta intre punctul V si punctele C, respectiv B trebuie sa fie identica.
Apoi mutati masina la linia de 7.5 metri si aprindeti farurile pe faza scurta. Reglajul farurilor trebuie sa fie pe zero acum. Avand in vedere ca zero este reglajul standard, cu o persoana pe locul conducatorului in masina, recomandabil ar fi sa se gaseasca cineva in acest loc, sa fie ceva benzina in rezervor si sa nu fie frana trasa sau altceva, adica se vor lua toate masurile pentru ca masina sa fie perfect dreapta pe strada.
Acum se va trece la reglajul farurilor. Daca se poate ar fi bine ca acum sa scoateti alimentarea farului din stanga. Veti vedea cum fascicolul de lumina va desena o linie dreapta in partea stanga iar in partea dreapta va desena o linie la 45 de grade. Deasupra acestor linii va trebui sa fie mai intuneric. Intersectia acestor doua drepte desenate de lumina va trebui sa coincida cu punctul B din dreapta. Daca nu va coincide se va actiona asupra suruburilor de reglaj.
Suruburile de reglaj este bine sa le cautati cand aveti lumina la indemana. Ele sunt din plastic alb si pentru a actiona asupra lor se folosesc chei tip imbus. Unul din suruburi se afla intre cele 2 becuri iar cel de-al doilea se afla cam in dreptul becului de semnalizare. surubul aflat inte cele 2 becuri regleaza inaltimea fascicolului de lumina (sus-jos) iar cel de langa semnalizare regleaza directia acestuia (stanga-dreapta).
Asadar daca punctul de intersectie al celor 2 drepte desenate de fascicol se afla in afara punctului B se va umbla la reglaje pas cu pas pana la aducerea lui in acest punct. Pentru aducerea in acest punct se va actiona cu cheia imbus asupra suruburilor, pentru a regla in sus se va strange surubul dintre becuri iar pentru a regla in jos se va desface. Dupa ce vom aduce punctul pe linia BV se va actiona asupra surubului stanga dreapta intr-o parte sau in alta pana se va aduce punctul pana va fi exact pe punctul B. si gata. apoi se va deconecta farul din dreapta pentru a nu fi jenati de fascicole nenencesare.
Se alimenteaza apoi farul din stanga si se repeta operatiile.
 :idea:

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
    • Scoala de soferi AutoEma Iasi
Re: Reglare faruri
« Reply #1 on: December 29, 2009, 06:00:36 PM »

Mentioneaza pentru ce masina sunt valabile masuratorile oferite si de asemeni, daca datele au fost masurate ulterior cu aparatul pentru reglat farurile.

Robylup

• Fondator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Punto SX
    • 1242 cmc
« Reply #2 on: December 29, 2009, 09:09:53 PM »

Scuze , da totul a fost masurat dupa si este pentru toate masinile . Nu intaleg de ce ar fi numai pentru unele .

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
« Reply #3 on: December 29, 2009, 09:34:33 PM »

Pentru ca depinde si de inaltimea masinii, inaltimea la care se afla farul fata de pamant. Pentru ca daca am o masina de teren, am un anumit unghi/inclinatie a farurilor, daca am o masina sport, joasa, trebuie sa reglez altfel nivelul de bataie a farurilor.

Sigla V se afla sau nu in mod obligatoriu la nivel cu centrul C al farurilor. Asta insemnand ca distanta de la V la C nu va fi neaparat egala cu distanta de la V la B. De asemeni coborarea cu cei 7.5cm a punctului B s-ar putea sa fie prea mult pentru o masina sport, joasa si poate prea putin pentru un SUV.

Daca nu am fost suficient de clar, pot reveni cu desene, unde se poate evidentia mult ma clar cele spuse mai sus.

Robylup

• Fondator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Punto SX
    • 1242 cmc
« Reply #4 on: December 29, 2009, 11:17:41 PM »

Sa  dat un exemplu sigla , se poate masura mijlocul si sa faci un semn si repet eu cred ca se poate presta pentru orice masina !

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
« Reply #5 on: December 30, 2009, 12:56:21 AM »

Am realizat o mica imagine. Ca sa nu ma chinui prea mult, SUV-ul este reprezentat de masina mai mare in dimensiuni. Imaginea nu este la scara, dar asta nu este nici un impediment, deoarece vorbim despre unghiurile dintre raza proiectata si pamant.

Dupa cum stiti, faza scurta, pentru a nu orbi, trebuie sa bata, indiferent de masina, pana la o distanta exacta/fixa(sa zicem 60m) in fata masinii. Orice ridicare in sus a proiectiei, face ca lumina sa deranjeze pe cei de pe contrasens.

In cazul 1, este reprezentata situatia in care, indiferent de marimea masinii(inaltimea fata de sol a farurilor), le cobori de la centrul lor cu o marime fixa(7.5cm reprezentat de exemplu tau). Asta presupune ca unghiul de proiectie al razei in comparatie cu planul orizontal reprezentat de pamant, este acelasi, indiferent de inaltimea la care se afla farurile in raport cu pamantul. Asta face ca in cazul masinii mai mari(SUV spre exemplu), lumina sa fie proiectata mai sus, respectiv in ochii soferilor de pe contra sens.

In cazul 2, este reprezentata situatia in care, in functie de marimea masinii(inaltimea fata de sol a farurilor), unghiul de proiectie a luminii farurilor este marit(in cazul masinii mici), sau micsorat(in cazul masinii mari). Astfel, masina de pe contrasens ajunge sa fie foarte tarziu sau deloc deranjata de farurile masinii mari de pe contrasens, deoarece momentul in care proiectia luminii ajunge la nivelul soferului, el se afla foarte aproape sau chiar in dreptul masinii.

cdmitica

• Super Moderator
  • 5Hills
    • Fiat
    • Grande Punto
    • 1.2 8V
« Reply #6 on: January 18, 2010, 12:27:30 PM »

In mod logic trebuie tinut cont si de inaltimea la care se afla becul - doarece influenteaza suprafata de proiectie a luminii.

PiFF

• 5Hills
    • FIAT
    • STILO
    • 1.9 JTD
« Reply #7 on: February 20, 2010, 11:34:20 PM »

Sper ca urmatorul post sa lumineze pe toata lumea. Multumim colegului de pe CLUB FIAT, care a postat acest minunat mesaj si care a adus datele complete asupra acestei probleme:

Posted Today, 09:05 PM :

"In continuare este o metoda de reglare a farurilor, universala, pt orice tip de autoturism (in ceea ce priveste distante si limite legale).Am gasit si eu pe un alt forum.Iti trebuie rabdare si precizie.Daca-l urmezi vei obtine rezultate.Faceti voi adaptarile de rigoare.Aici e descris de cineva care a facut pentru un Renault

"Am cautat o poarta de garaj, o ruleta,o rigla, o cumpana folosita in constructii, o creta, vreo 2 pietre si am imprumutat un set de chei in imbus. Avand in vedere ca a fost prima data cand reglam farurile am zis sa urmez exact pasii din ghid. Am masurat cei 7.5 metri de la perete, am marcat aceasta distanta si m-am dus cu masina pana la cativa cm de perete. Acolo am marcat un punct ce reprezenta mijlocul masinii, eu m-am folosit de emblema, l-am notat cu V, si inca 2 puncte din dreptul becurilor de faza mica, pe care le-am marcat cu C. Atentie cum marcati centru becurilor, intrucat Clio nu are marcat pe far cu un punct locul corespunzator centrului becului. Mai bine va uitati intai din fata la far si apoi cu putina pasta corectoare marcati acest centru (pasta va iesi apoi usor daca frecati putin cu degetul). Ideal pentru asta eu as recomanda sa se foloseasca o cumpana de constructii, pentru a nu se marca aiurea punctele pe perete. De corectitudinea marcarii punctelor farurilor pe perete tine reusita intregului proces. Din punctul V se va cobora o dreapta cam 15-20 de cm sau mai mult. Apoi se va cobora din dreptul fiecarui punct C 7.5 cm si se vor marca punctele noi. Cele 2 puncte nou obtinute se vor marca cu B. Apoi se vor uni printr-o dreapta. Daca ati marcat corect atunci distanta intre punctul V si punctele C, respectiv B trebuie sa fie identica.
Apoi mutati masina la linia de 7.5 metri, pe care eu am facut-o din 2 pietre ca sa le vad mai bine pe intuneric si aprindeti farurile pe faza scurta. Reglajul farurilor trebuie sa fie pe zero acum. Avand in vedere ca zero este reglajul standard, cu o persoana pe locul conducatorului in masina, recomandabil ar fi sa se gaseasca cineva in acest loc, sa fie ceva benzina in rezervor si sa nu fie frana trasa sau altceva, adica se vor lua toate masurile pentru ca masina sa fie perfect dreapta pe strada.
Acum se va trece la reglajul farurilor. Daca se poate ar fi bine ca acum sa scoateti alimentarea farului din stanga. Veti vedea cum fascicolul de lumina va desena o linie dreapta in partea stanga iar in partea dreapta va desena o linie la 45 de grade. Deasupra acestor linii va trebui sa fie mai intuneric. Intersectia acestor doua drepte desenate de lumina va trebui sa coincida cu punctul B din dreapta. Daca nu va coincide se va actiona asupra suruburilor de reglaj.
Suruburile de reglaj este bine sa le cautati cand aveti lumina la indemana. Ele sunt din plastic alb si pentru a actiona asupra lor se folosesc chei tip imbus.(depinde de marca masinii) Unul din suruburi se afla intre cele 2 becuri iar cel de-al doilea se afla cam in dreptul becului de semnalizare. surubul aflat inte cele 2 becuri regleaza inaltimea fascicolului de lumina (sus-jos) iar cel de langa semnalizare regleaza directia acestuia (stanga-dreapta).
Asadar daca punctul de intersectie al celor 2 drepte desenate de fascicol se afla in afara punctului B se va umbla la reglaje pas cu pas pana la aducerea lui in acest punct. Pentru aducerea in acest punct se va actiona cu cheia imbus asupra suruburilor, pentru a regla in sus se va strange surubul dintre becuri iar pentru a regla in jos se va desface. Dupa ce vom aduce punctul pe linia BV se va actiona asupra surubului stanga dreapta (aici n-am avut nevoie, asa ca nu stiu sensurile) intr-o parte sau in alta pana se va aduce punctul pana va fi exact pe punctul B. si gata. apoi se va deconecta farul din dreapta pentru a nu fi jenati de fascicole nenencesare.
Se alimenteaza apoi farul din stanga si se repeta operatiile."

"Fascicolele luminoase nu trebuie sa depinda de la o masina la alta, este un standard care se aplica atat la Trabant cat si la Mercedes. La ambele masini fascicolul luminos trebuie sa aiba acelasi unghi de inclinatie la intersectia cu asfaltul. Scrie clar acolo: la masinile la care centrul farului se afla pana la 80 de cm fascicolul trebuie sa se afle la 7.5 cm mai jos fata de centrul becului la 7.5 metri departare la cele intre 89-99 trebuie sa se afle la 9 cm; la cele peste 99 (camioane de ex) trebuie sa se afle la 10,25 mai jos. Astea sunt normele stabilite de diverse comisii de reglementare, iar noi nu avem voie sa le schimbam dupa bunul plac.Logica e universala pentru toate farurile in sistem european: la 7.5 metri fascicolul luminos trebuie sa fie la 3 inci (7.5 cm) mai jos fata de centrul farului iar o jumatate din far sa produca un fascicol cu margine orizontala (in stanga cum te uiti de pe locul soferului) iar cealalta un fascicol cu margine verticala. la intersectia acestor 2 margini este becul. Marcajele le faci cu masina langa perete si exact la inaltimea becurilor la cel punct, punct care nu se misca odata cu reglarea.
Cand duci masina la 7.5 metri mai in spate teoretic se vede exact si cea mai mica abatere de la directia normala. "

Sper sa va fie de folos"

ACEST ARTICOL A FOST PRELUAT DE PE www.clubfiat.ro:

http://www.clubfiat.ro/forum/index.php?showtopic=11293

PS: Din bun simt, astept in continuare scuzele de rigoare! Sunt deschis la orice discutie de oameni civilizati!

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
« Reply #8 on: February 23, 2010, 10:54:51 AM »

Multumim pentru explicatii. Dupa cum spune si tipul, care la randul lui spune ca preluat totul de pe alt forum, in functie de marimea masinii, sau mai corect in functie de inaltimea la care se afla farul, se seteaza la alt unghi, adica se coboara mai mult.

"Scrie clar acolo: la masinile la care centrul farului se afla pana la 80 de cm fascicolul trebuie sa se afle la 7.5 cm mai jos fata de centrul becului la 7.5 metri departare la cele intre 89-99 trebuie sa se afle la 9 cm; la cele peste 99 (camioane de ex) trebuie sa se afle la 10,25 mai jos."

mrx

• 4Hills
  • Ibiza Owner
« Reply #9 on: March 19, 2010, 12:03:45 AM »

mult mai simplu si mai comod sa mergi la un service auto sa le reglezi. face 50 de lei toata treaba.
Imi plimb in suturi cainele ... ca sunt un excentric!
putoare de 1.2 12v gri (clasic... nu???)

PiFF

• 5Hills
    • FIAT
    • STILO
    • 1.9 JTD
« Reply #10 on: March 19, 2010, 01:35:53 AM »

Corect!!!!!

LucianDLR

• 4Hills
« Reply #11 on: June 22, 2010, 03:01:19 PM »

Aceiasi metoda dar mult mai simpla:

Inceputul e la fel,apropii masina de perete si proiectezi centrul becului din far cu un punct pe perete: asta va fi reperul.
Apoi,teoretic pe orice far ar trebui sa scrie un procent,in cazul meu 1,0% reprezentand distanta de reglaj in procente fata de reperul initial si se calculeaza astfel: dai masina in spate cati metri vrei (dar nu exagerat de mult) si masori distanta dintre masina si perete si aplici acel procent. In cazul meu am dat masina cu 4m inapoi (nu am avut ruleta dar cand am lipit masina de perete am dat un semn jos pe asfalt sub spoilerul din spate,GP-ul are 4m lungime ;D) apoi aplicand 1% am obtinut 4 cm,distanta care am coborat-o pe perete fata de reperul initial si am trasat o line dupa care mi-am facut reglajul farului.
Asta-i tot.
Pages: [1]   Go Up