Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Motorizari Toyota Yaris  (Read 1061 times)

florin23

• 1Hill
  • *
Motorizari Toyota Yaris
« on: January 17, 2010, 09:57:21 PM »

Toyota Yaris, una din cele mai populare masini din lume (din pacate nu si in Romania) a beneficiat pana la in perioada 2005-2008 de 4 motorizari:

1. 1.0 L VVT-i (69 CP)
2. 1.3 L VVT-i (87 CP)
3. 1.4 L D-4D (90 CP)
4. 1,8 L Dual VVT-i (133 CP)

Dupa 2008 (nu stiu exact cand, am impresia ca la noi au ajuns in 2009) au inlocuit motorizarea de 1,3 87 cp cu una de 1,33 si 101 cp, euro 5.

Cele mai raspandite motorizari din Romania par a fi, conform poll-ului de pe unul din forumurile Toyota de la noi, motorizarea de 1,3 benzina si dieselul de 1,4.

Desi de acum destul de cunoscuta de multa lume, tehnologia VVT-i (Variable Valve Timing - intelligent) la motoarele pe benzina pare a fi una dintre cele mai reusite ca perfomante dinamice (vorbesc de motorul de 1,3 pe care il am pe Yaris si eu) dar si la capitolul consum. Posesorii de diesel par a fi si ei multumiti, mai ales de consum, dar si de cuplu si reprize.

Stiu ca este o masina mai putin raspandita la noi, dar eu zic ca tehnologia japoneza merita luata in seama, si la motoare, atat ca performante si consum cat si, mai nou, in domeniul protectiei mediului. Aici Priusul ecotec, model ajuns la a doua generatie este deocamdata singurul hibrid serios  de pe piata compactelor.

Despre motorul de 1,3 pe care il am va pot spune ca mi se pare elastic, prompt in raspuns, mediu la capitolul silentiozitate, mediu si la consum, la stilul meu de mers, corect pentru masa masinii. Un motor reusit!
« Last Edit: January 17, 2010, 11:44:17 PM by Robylup »

Dozer

• 2Hills
  • **
    • Peugeot
    • 307
    • 2.0 HDi
    • Scoala de soferi AutoEma Iasi
Re: Motorizari Toyota Yaris
« Reply #1 on: January 18, 2010, 01:28:37 AM »

Tehnologia japoneza este cu adevarat de luat in seama serios.. daca nu chiar foarte serios. VVT-i este intr-adevar reusit, chiar daca personal cred ca in top si poate cel mai bun sistem este i-VTEC de la Honda.

Daca motorul de 1.0 este cel montat si pe trio-ul Aygo/107/C1, cunosc motorul si este unul foarte reusit. Foarte sprinten si vioi(montat pe trio-ul Aygo/107/C1). Probabil ca pe Yaris isi mai pierde din sprinteneala, dar ramane totusi un motor vioi, si care urca fara teama in ture.
In legatura cu hibridele(daca tot vorbim de japonezi)... nu trebuie uitat aici Honda Civic hybrid, care este un concurent direct pentru Prius, model ce din punctul meu de vedere sufera destul de mult ca si design.

Per total, japonezii ne arata ca stiu sa faca masini, chiar daca mai au de lucrat pe ici pe colo la capitolul calitate a materialelor interioare. Defapt, calitate poate ca nu este termenul corect, ci mai degraba feelingul tactil pe care ti-l lasa, care momentan inca este sub nivelul rivalelor europene.
« Last Edit: January 18, 2010, 01:31:22 AM by Dozer »

florin23

• 1Hill
  • *
« Reply #2 on: January 18, 2010, 10:14:35 PM »

Da, de acord ca VVT-i nu e chiar varful tehnologiei japoneze in materie de motoare, dar pentru utilizatorii obisnuiti e foarte ok. Si, cum spuneam, mai ales pentru doamne, care mai uita sa schimbe vitezele... ::) no offence.

Mai este si varianta dual VVT-i, pe motoarele de 1,8, de exemplu, care e interesant...
Iar Honda cu motorul de care vorbesti e una din masinile de luat in calcul... ca viitoare achizitie. Ma mai gandesc! ;)

In sfarsit, la motoare trebuie luati in calcul mai multi parametri, precum si nevoile destinatarului, cumparatorului. Asa ca daca spunem ca Honda e peste Toyota la motoare, noi, ca barbati, ne referim la reprize, viteze maxime, consum etc., iar pentru femei conteaza elasticitatea motorului... si cam atat ;D! Glumesc, si Toyota are motoare de viteza, vezi Supra si altele... Au si masini in Formula 1 si alte competitii de raliuri etc.

Motorul mic de care zici si care e pe trioul de pitici pomenit a castigat anul trecut premiul pt. cel mai eficient motor de cilindree mica (nu stiu, parca pana la 1,4l).

Despre designul de la Prius nu prea comentez, e cam ciudata masinuta, e drept. Insa acum a primit o noua motorizare, mult mai decenta, ba chiar si niste panouri solare! Nu stiu concurenta de la Honda, probabil publicul tinta e iarasi si aici putin diferit.

Ca pomeneai de senzatia de ieftin in interior, vizual vorbind, tin sa o confirm. Si e tare auster... as spune selenar... Cam asta insa e tot ce ii pot reprosa lui "big small".

Ca sa ma intorc la titlul topicului, as spune ca motorul asta micut de 1,3 e destul de vioi si eficient. As mai mentiona si cutia de viteze, precisa, ambreiajul care cupleaza jos si e destul de dur la apasare. Iti da senzatia ca ar vrea sa o conduci mai sportiv (decat Albea :P).
« Last Edit: January 18, 2010, 10:21:15 PM by florin23 »

Diomet

• 1Hill
  • *
    • Fiat/Toyota
    • Linea/Yaris
    • 1.4/77/90
« Reply #3 on: December 29, 2011, 03:47:13 PM »

Sa nu uitam comsumul D-4D inexplicabil de mic :)
Pages: [1]   Go Up